• Adalet Mah. Şht Polis Fethi Sekin Caddesi Ventus Tower İç Kapı: 145 Bayraklı/İZMİR

Açık Bankacılık

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık, üçüncü taraf ödeme hizmeti ve finansal hizmet sağlayıcılarının; işlemler, mali tablo, işlem geçmişi gibi bireysel bankacılık bilgilerine erişmesini sağlayan bir süreçtir. Bu uygulama, API (Uygulama Programlama Arabirimi) kullanılarak mümkündür. Açık bankacılık, bankacılık bilgileri ve hizmet sağlayıcılar arasında birlikte çalışmaya önayak olarak ve tüm kullanıcı hesaplarını birbirine bağlayarak daha akıcı bir kullanıcı deneyimi yaratır.

Açık Bankacılık Örneği

Hayattaki uygulamasını anlamak için kişisel finansı, açık bankacılık açısından ele alalım. Kişisel finans, bir tüketicinin maddi kaynaklarını; tasarruf yapmak, harcamak ve yatırım yapmak için gerçekleştirdiği finansal yönetim faaliyetleri döngüsüdür. Geçmişte kişisel finans, banka şubesini ziyaret etmek ve bankacınızla konuşmak, evde hesap makinesi çıkarıp hesaplamalar yapmak ve paranızı yönetmek için elinizden gelenin en iyisini yapmaktan ibaretti.
Banka hesap bakiyenizi görmek ve anında para transferi yapmak artık alıştığımız hizmetlerdir ve bunlar açık bankacılığın sadece en basit adımlarıdır.
Bu iş, günlük hayatta ne işimize yarayacak derseniz, hemen bir örnek verelim. Diyelim ki bir tasarruf hesabı açtınız ve adını da “Hayalimdeki Araba” koydunuz. Firmalar, -izin verdiğiniz takdirde- bu başlığı, tasarruf miktarınızı görerek size uygun kredi teklifleri sunabilirler. Bir başka deyişle, üçüncü taraf sağlayıcılar; hesap bilgilerinize erişerek sadece size özel teklifler sunabilirler.
Açık bankacılık sayesinde, tüm bankacılık ekosistemi pasif yaklaşımdan proaktif yaklaşıma geçmeye başlayacaktır. Arka planda çalışan finans danışmanınız, mali durumunuzu yükseltmenizi sağlayacaktır.